Blog
De effecten van een doula aan je bed zijn ruimschoots onderzocht in grootschalige onderzoeken. In dit artikel bespreek ik naast de wetenschappelijk onderzochte voordelen van een doula ook de voordelen voor een partner. En meer!
Het doula-effect
De cijfers die je op mijn website vindt zijn onderzocht door drie Amerikanen: Marshall Klaus, Phyllis Klaus en John Kennell. Kennell deed onderzoek naar de hechting tussen moeder en kind en tijdens die onderzoeken in 1980 viel hem op dat bevallingen een stuk korter duurden wanneer barenden ondersteund werden door één van zijn vrouwelijke onderzoeksassistenten. Naar aanleiding van die conclusie toonden Kennell en collega’s later aan dat wanneer er zogenoemde ‘opgeleide geboorte-metgezellen’ bij waren, de duur van geboortes, het aantal complicaties rondom de geboorte en de noodzaak tot medicatie en keizersnedes sterk verminderden.
Klaus, Klaus en Kennell kwamen tot de volgende conclusies:
- 45% minder keizersnedes
- 25% kortere duur van de bevalling
- tot 60% minder verzoeken om een ruggenprik
- 50% minder gebruik van oxytocine (inleiden)
- 31% minder verzoeken om pijnbestrijding
- 34% minder tangverlossingen (die werden in 1980 nog vaker gedaan, inmiddels zijn het vaak vacuümverlossingen)
Naar mijn mening zijn deze cijfers alleen al reden tot het in de hand nemen van een doula, maar hé, dat ben ik. 😉
Cochrane-onderzoek
In 2017 is er wereldwijd een grootschalig onderzoek gedaan onder meer dan 15.000 vrouwen in zeventien verschillende landen, waaronder Engeland en België. Dit onderzoek wordt erkend door gynaecologen en is uitgevoerd door het Cochrane-netwerk. Dat is een internationaal netwerk, opgericht in 1993, waar meer dan 28.000 wetenschappers in meer dan 100 landen bij aangesloten zijn. Het doel van het Cochrane-netwerk is het beantwoorden van belangrijke vragen in de geneeskunde door een werkwijze die is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.
Continue zorg
In dit onderzoek stond continue één-op-één-begeleiding centraal: er werd gekeken naar het verschil in effect van reguliere zorg rondom geboorte en continue zorg. De begeleiding bestond uit emotionele steun (continue aanwezigheid dus niet alleen gelaten worden, geruststelling, prijzen en loven), het vergroten van het comfort (door bijvoorbeeld aanraking, massage, warme douche of bad, aansporen tot beweeglijkheid, zorgen voor voldoende vochtinname en op tijd naar het toilet gaan) en belangenbehartiging (het uitspreken van de wensen van de barende wanneer dat nodig was). Het was opvallend dat de effectiviteit van de zorg groter was als de begeleider géén onderdeel uitmaakte van een instituut zoals het ziekenhuis. Met andere woorden: het gaf een beter resultaat als de begeleiding werd gegeven door iemand van buiten het ziekenhuis, iemand die niet tot de medische staf behoorde. Zoals een doula, dus.
Conclusie van het Cochrane-onderzoek
De conclusie van bovenstaand onderzoek is heel simpel: alle barende vrouwen zouden continue ondersteuning moeten krijgen tijdens de bevalling en de geboorte van hun kind. Verder blijkt uit dit onderzoek het volgende:
een kortere bevallingsduur;
vaker een spontane bevalling;
minder kans op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang);
minder kans op een keizersnede;
minder kans op bijstimulatie;
minder behoefte aan pijnbestrijding;
een grotere mate van tevredenheid over hun bevallingservaring.
Dit zijn dus vergelijkbare voordelen als die uit het onderzoek van Klaus, Klaus en Kennell kwamen.
Het Cochrane-onderzoek kun je hier lezen.
Je kiest niet alleen voor een doula, je kiest voor regie bij je bevalling.
Partners worden de grootste fans
Je hoort vaak dat partners in eerste instantie twijfelen over een doula. “En ik dan? Word ik dan niet overbodig?” vragen ze zich af. En logisch ook! Maar als partners eenmaal zien wat zo’n doula voor de barende kan betekenen en wat ze wel niet allemaal doen, zijn ze daar niet alleen heel blij mee, maar vaak ook diep van onder de indruk. Een bevalling is voor een partner namelijk ook een levensgebeurtenis: de partner wordt óók een ouder. Als er dan iemand is die niet alleen de barende begeleidt maar ook de partner ondersteunt en erbij betrekt, brengt dat rust in de ruimte. Daarnaast is het voor een partner heel fijn als hij of zij even wat te eten of een kop koffie kan gaan halen en weet dat zijn/haar partner niet alleen achterblijft. En hoe beter een partner voor zichzelf kan zorgen, hoe beter er ook voor jou gezorgd kan worden. Plus, als je als partner even overweldigd raakt en niet meer weet wat er moet gebeuren, dan is een doula er om hem of haar te helpen herinneren.
Een doula helpt je met het nemen van beslissingen
Je doula zal nooit voor je spreken en ook nooit beslissingen voor je nemen, maar ze zal wel van tevoren je opties met je doorbespreken. Daarnaast leert ze je hoe je zelf de juiste vragen kunt stellen om alle informatie te krijgen die je nodig hebt om een goed besluit te kunnen nemen. Voor een doula is er geen goed of fout, ze volgt jou in wat jij wil.
Een doula geeft je onvoorwaardelijke liefde
Wanneer een doula een barende vrouw in haar oor fluistert dat ze prachtig is en dat ze het geweldig doet, dan meent ze dat ook echt. Je bent namelijk een immense prestatie aan het leveren: je bent een kind aan het baren. Hoe indrukwekkend is dat? En ze gunt het je dat jij je krachtig en mooi voelt. Het is een voorrecht voor een doula om bij je bevalling aanwezig te mogen zijn. Ze begrijpt dat je bevalling een big deal is voor je en dat het belangrijk is dat je hem als positief ervaart. En ze zal je daar nooit schuldig over laten voelen.
Een doula bewaakt de ruimte
Ze wordt ook wel een ‘spaceholder’ genoemd. Holding the space is moeilijk te vertalen in het Nederlands maar het betekent zoiets als ‘jouw ruimte bewaken of bewaren’ (lees hier de uitleg van Happinez). Je bevalt het beste als je je veilig voelt. Voor sommigen is dat thuis, voor anderen is dat het ziekenhuis. Het maakt niet uit waar het is, maar het is fijn als er mensen zijn die ervoor zorgen dat de barende de bevalbubbel in kan. Dat betekent dat een doula ervoor zorgt dat er zachtjes gepraat wordt, dat de lichten gedimd blijven en dat het een veilige ruimte blijft waar de barende haar weeën zo prettig mogelijk kan opvangen en de oxytocine rijkelijk kan stromen.
In mijn beleving heeft een doula grootse voordelen en ik gun het iedere zwangere vrouw zich goed voor te bereiden en haar bevalling in te gaan samen met haar doula. Ben jij overtuigd? Neem contact op met me voor een kennismakingsgesprek!