Zwangere vrouw met alleen een onderbroek aan en tatoeages op de zijkant van haar lichaam.

Jouw lichaam weet hoe het moet baren. Het doet dat al zolang we bestaan en in jouw bloedlijn is er nog nooit een lichaam geweest dat niet succesvol diens kind op de wereld heeft gezet, al dan niet met hulp. Jij kunt dit.

Het lichaam werkt in symbiose met de baby. In onze huidige maatschappij, waar ziekenhuisbevallingen en interventies heel gebruikelijk zijn, lijken we het natuurlijke proces soms te vergeten of te willen vermijden. Het valt of staat met geloven: geloven in het proces, in de werking van je hormonen, in je geboorteteam en in jezelf.

Begrijpen hoe een bevalling werkt, hoe de natuur het bedoeld heeft, en vanuit daar ook weten hoe je het aanpakt en wat je kunt verwachten. Je gesteund voelen, geliefd, gedragen, beschermd.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je baby. En wanneer je hulp nodig hebt, samenwerken met je zorgverlener om je kind veilig geboren te laten worden.

De natuur is zo onnoemlijk krachtig.

Zwangere vrouw met alleen een onderbroek aan en tatoeages op de zijkant van haar lichaam.

Geboortewerk doet me denken aan met mijn handen wroeten in de aarde, mijn eigen verbouwde groenten eten, de geur van een haardvuur, het knusse van een kind op mijn borst dragen. Terug naar de basis en daarmee terug naar de natuur

Mijn werk draait om jouw welzijn. Ik ben evidence based opgeleid en heb kennis van zowel het medische en het wetenschappelijke als het natuurlijke. Ik vind het belangrijk dat je snapt hoe een baring werkt, zodat je kunt begrijpen, écht begrijpen, dat jouw lichaam dit kan. Mijn werk zit hem in jou ondersteunen, in je dragen.

Ik ben geen advocaat. Maar ik bescherm je wel, hou je welzijn in de gaten, stel jou als mijn grootste prioriteit. Ik loop gedurende je zwangerschap met je mee, ben je aanspreekpunt, kom naar je toe als je me nodig hebt. Ik ben je vriendin, je cheerleader, je vertrouwenspersoon, je coach, je gids. Samen met je zorgverlener werk ik samen om een zo goed mogelijk geboorteteam te vormen. We doen dit samen.

Jouw lichaam weet hoe het moet baren. Het doet dat al zolang we bestaan en in jouw bloedlijn is er nog nooit een lichaam geweest dat niet succesvol diens kind op de wereld heeft gezet, al dan niet met hulp. Jij kunt dit.

Het lichaam werkt in symbiose met de baby. In onze huidige maatschappij, waar ziekenhuisbevallingen en interventies heel gebruikelijk zijn, lijken we het natuurlijke proces soms te vergeten of te willen vermijden. Het valt of staat met geloven: geloven in het proces, in de werking van je hormonen, in je geboorteteam en in jezelf.

Begrijpen hoe een bevalling werkt, hoe de natuur het bedoeld heeft, en vanuit daar ook weten hoe je het aanpakt en wat je kunt verwachten. Je gesteund voelen, geliefd, gedragen, beschermd.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je baby. En wanneer je hulp nodig hebt, samenwerken met je zorgverlener om je kind veilig geboren te laten worden.

 

wat zit er allemaal in dit pakket?

Jouw investering: 1250 euro

veelgestelde vragen

In Nederland zijn doula’s nog niet heel bekend, terwijl het eigenlijk heel natuurlijk is om helpende vrouwen rond je bed te hebben als je bevalt. Vroeger was het gebruikelijk dat moeders, zussen en vriendinnen hielpen bij baringen. Sinds de industriële revolutie, toen de vrouwen ook steeds vaker de fabrieken ingingen om te werken, is dat helaas helemaal weggevallen. In onze huidige individuele maatschappij is het minder gebruikelijk dat er andere vrouwen bij zijn. Wij leunen eigenlijk vooral op onze partner. Dat is jammer, want het is ontzettend fijn (en bewezen nuttig, pijnstillend en bespoedigend) om naast je partner nog iemand bij je te hebben die er speciaal voor jou is, jou in de watten legt, je masseert, je helpt met je ademhaling en die jouw belangen behartigt 

Het is mijn werk om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ik kom in beeld gedurende je zwangerschap en heb dan al een aantal afspraken met je. Dat is niet alleen om je goed voor te lichten, maar ook zodat we elkaar leren kennen. Je wil iemand aan je bed die je vertrouwt en kent. Ik bereid je voor op je bevalling door je na te laten denken over wat je wel en niet wil. Ik vertel je wat je kunt verwachten van ziekenhuiscontroles, pijnstilling en een (on)geplande keizersnede. 

Juist omdat doula’s geen medische handelingen doen zijn we gespecialiseerd in andere vormen van pijnverlichting. Ik heb echter in mijn opleiding wel additionele klinische kennis opgedaan: ik ben dus op de hoogte van de medische taal en kan dienen als vertaler. Dat is vooral fijn als een verloskundige of gynaecoloog het druk heeft. Zo weet je ten alle tijden wat je te wachten staat en kun je goed beslissingen maken, 
want dat is namelijk óók waar ik je bij ondersteun. Ik zal niet voor jou spreken, want jij bent altijd de baas over je lichaam en je baby, maar ik leer je wel hoe je de juiste vragen kunt stellen en zo de goede informatie krijgt. 

Dat is geen probleem. Ik vind het wel belangrijk dat we alle sessies doorlopen omdat je dan het beste voorbereid bent (elke sessie heeft zijn eigen thema) en we elkaar dan ook goed kunnen leren kennen, maar de sessies kunnen ook korter op elkaar gepland worden. 

Een doula voert geen medische handelingen uit. Ik zal dus nooit een verloskundige of kraamverzorgende kunnen vervangen. Dat zijn echt andere beroepen. Een verloskundige heeft vaak meerdere bevallingen die ze moet begeleiden terwijl je doula er alleen voor jou is. Verloskundigen wisselen daarnaast vaak van dienst en ik blijf bij jou. In het ziekenhuis kan het gebeuren dat je maar weinig artsen ziet, hoogstens voor wat controles, en dat je met je (beval)partner alleen bent totdat je kunt gaan persen. Voor mij ben jij de enige prioriteit. Daarnaast ben ik dus gespecialiseerd in het vergemakkelijken van je bevalling zonder medisch ingrijpen. Ik heb dus allerlei trucjes up my sleeve. 🙂

Voor mij ben jij mijn enige prioriteit. Voor mij telt alleen dat het goed gaat met je en dat je je veilig voelt. Hoe veiliger en relaxter je je voelt, hoe beter het in principe is voor het verloop van je bevalling. Ontspanning werkt hormonen in de hand die natuurlijk pijnstillend werken en dat wil je natuurlijk graag bereiken. Dan kom je terecht in de zogenaamde bevalbubbel en die bubbel helpt je je kindje ter wereld brengen! Massage en ademhalingstechnieken kunnen hierbij ook ondersteunen. Ik kan je ook helpen bij de ideale positie van je kindje. Naast dat je gedurende je bevalling continue begeleiding krijgt, ondersteun ik je ook na de bevalling nog: ik ben één van de weinigen die er van begin tot eind bij is geweest. Met alle liefde bespreek ik je bevalling met jou (en je partner, als die er is) na. Dat kan aan de hand van foto’s en je bevallingsverslag met tijdstippen.

In ons zorgsysteem is er gewoon heel vaak geen tijd voor continue 1 op 1 begeleiding door verloskundigen of gynaecologen. Dat is niemands schuld, zo is het nou eenmaal. Maar uit onderzoeken blijkt dat het wel enorm belangrijk is voor het verloop van een bevalling om continu de aandacht te krijgen van een ervaren vrouw. 

Een doula is voor de partner juist ook ontzettend nuttig! Uit de praktijk blijkt dat partners vaak nóg blijer zijn met hun doula, dan de barende. Dat komt omdat zij alles zien wat hun doula doet voor hun barende vrouw. 

Vergis je niet: voor je partner is het net zo goed een ingrijpende ervaring. Niet zelden hoor je men zeggen: we hadden allerlei dingen geleerd op cursus, maar vergaten van de weeromstuit alles. Als je het even niet meer weet, dan is juist een doula heel fijn. Ik zal nooit de plaats kunnen en willen innemen van je partner, want ik begrijp als geen ander hoe belangrijk dit moment voor jullie samen is. Maar als je partner hartstikke moe is, dan zal ik ook voor hem zorgen. Ik ben er voor jullie allebei. 

Ik heb natuurlijk maar een beperkte beschikbaarheid, omdat ik helaas niet onbeperkt bevallingen kan begeleiden. Informeer dus naar mijn beschikbaarheid en of ik nog tijd heb in de periode dat jij uitgerekend bent! 

Zwangere vrouw met krullende haren met haar handen op haar buik en een witte jurk aan.

wat kun je verwachten?

Werkwijze
Het kennismakingsgesprek is online via MS Teams of Zoom. Verdere afspraken zijn fysiek en bij jou thuis. Gedurende de sessies bespreken we eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen, maar ook je wensen. Door een geboorteplan op te stellen denk je na over wat je wel en niet zou willen tijdens je bevalling. Ik help je daarbij. Vanaf week 38 ga ik on call voor je. Dat betekent dat ik mijn planning op jou aanpas en binnen een uur bij je ben als je bevalling begonnen is (thuis of in het ziekenhuis). Ik ben dan altijd bereikbaar.

Gedurende je voorweeën houden we contact via WhatsApp en zodra je bevalling echt begint kom ik eraan. Tijdens de bevalling bescherm ik de bevalbubbel waar je je in bevindt en geef ik je partner ondersteuning waar nodig. Ik verlaat je niet en wissel niet van dienst. Ik vertrek pas een uur of twee na het einde van de bevalling.

In het ziekenhuis
Of je nou voor een natuurlijke bevalling gaat, of een medische, dat maakt voor mijn begeleiding niet uit. Ik doorloop graag voorafgaand aan je bevalling de mogelijke interventies en de verschillende manieren van pijnstilling (natuurlijk en synthetisch) met je, zodat je weet wat de voor- en nadelen zijn en wat je kunt verwachten als je voor pijnstilling kiest. 

Keizersnede
Ook bij een (spoed-)keizersnede ben ik er voor je. Ik ga, met akkoord van de anesthesioloog, dan mee de O.K. op. Waar je partner na de geboorte meegaat met je baby’tje, blijf ik bij jou. Zo ben je niet alleen en kan ik je blijven ondersteunen.

wanneer?

match call (incl. partner)

Via MS Teams/Zoom, duur: 60 minuten. In dit gesprek leren we elkaar kennen. Ik vind het van groot belang dat we een klik voelen met elkaar, want ik ga in een belangrijke periode van jullie leven heel nauw bij jullie betrokken zijn. In dit kennismakingsgesprek staat de vraag "wat hebben jullie nodig?" centraal. 

12 - 18 weken
18 - 22 weken

intake met moeder (en eventuele partner)

Ik wil graag weten wat je wensen, je onzekerheden en je angsten zijn. In het intakegesprek bespreken we ook eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen en hoe je die ervaren hebt. Op deze manier kan ik mijn begeleiding op jou aanpassen en extra aandacht besteden aan zaken die je belangrijk vindt. 

Wanneer er sprake is van een partner, voer ik ook daarmee een intakegesprek. De gesprekken zijn apart van elkaar.  

kennissessie

Het geboorteplan gaan jullie uiteindelijk zelf schrijven, maar ik bereid dat samen met jullie voor. Het baringsproces, interventies, pijnstilling, de locatie waar je wil bevallen, alles komt aan bod. 

24 - 28 weken
30 - 34 weken

workshop

Tijdens deze workshop bespreken we ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken, de positie van je kindje en handige tips om je lichaam voor te bereiden op je bevalling.

massage (incl. uitleg partner)

Tijdens deze afspraak leg ik jullie uit wat jullie kunnen doen in aanloop naar de bevalling en zodra de bevalling begonnen is, om het lichaam in ontspannen staat te brengen en te houden. 

36 weken
39 weken

check-up & post partum prep

Tijdens deze afspraak is het eigenlijk gewoon even bijkletsen. Hoe gaat het? Lopen jullie nog ergens tegenaan? Kan ik nog iets voor jullie betekenen? Hoe voelen jullie je over de bevalling? Zijn alle voorbereidingen getroffen? 

24/7 on call

Jouw uitgerekende datum is heel belangrijk voor me. Met alle liefde houd ik in mijn planning rekening met het feit dat jij gaat bevallen. Dat betekent dus dat ik in de buurt blijf en dat mijn telefoon voor jou aan blijft staan.

van week 38 tot week 42
tijdens je bevalling

continue begeleiding

Jij en je (beval)partner hebben alle tools gekregen om de eerste fase van je bevalling samen te doorlopen. Als doula kom ik wanneer ik nodig ben en wanneer je mij erbij wil hebben. Zodra ik bij je ben ga ik ook niet meer weg, ook niet als je bevalling medisch wordt of we naar het ziekenhuis gaan. Ik blijf bij je tot ongeveer één à twee uur na je bevalling, een beetje afhankelijk van hoe het loopt. Ik laat je in ieder geval niet zomaar alleen.

post partum bezoek

Omdat we samen jouw bevalling hebben meegemaakt hebben we een speciale band met elkaar opgebouwd. Het is dan ook fijn om met elkaar te bespreken hoe je het ervaren hebt. Ik deel dan op mijn beurt met jou hoe mijn ervaring is geweest (soms zit je als barende vrouw zo in je bubbel dat je dingen vergeet) en dan kijken we ook samen de foto's.

Daarnaast breng ik een voedzame maaltijd mee voor kraamvrouw en kraamheer. Dit is een tijd van verwend worden na jullie harde werk!

Toevoeging: vind je dit spannend in verband met Covid, dan kunnen we ook online afspreken. Helaas vervalt dan de maaltijd. 

Toevoeging: vind je dit spannend in verband met Covid, dan kunnen we ook online afspreken. In dat geval vervalt de maaltijd.

binnen 14 dagen na je bevalling

match call (incl. partner)

Via MS Teams/Zoom, duur: 60 minuten. In dit gesprek leren we elkaar kennen. Ik vind het van groot belang dat we een klik voelen met elkaar, want ik ga in een belangrijke periode van jullie leven heel nauw bij jullie betrokken zijn. In dit kennismakingsgesprek staat de vraag "wat hebben jullie nodig?" centraal. 

12 - 18 weken
18 - 22 weken

intake met moeder (en eventuele partner)

Ik wil graag weten wat je wensen, je onzekerheden en je angsten zijn. In het intakegesprek bespreken we ook eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen en hoe je die ervaren hebt. Op deze manier kan ik mijn begeleiding op jou aanpassen en extra aandacht besteden aan zaken die je belangrijk vindt. 

Wanneer er sprake is van een partner, voer ik ook daarmee een intakegesprek. De gesprekken zijn apart van elkaar.  

kennissessie

Het geboorteplan gaan jullie uiteindelijk zelf schrijven, maar ik bereid dat samen met jullie voor. Het baringsproces, interventies, pijnstilling, de locatie waar je wil bevallen, alles komt aan bod. 

24 - 28 weken
30 - 34 weken

workshop

Tijdens deze workshop bespreken we ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken, de positie van je kindje en handige tips om je lichaam voor te bereiden op je bevalling.

massage (incl. uitleg partner)

Tijdens deze afspraak leg ik jullie uit wat jullie kunnen doen in aanloop naar de bevalling en zodra de bevalling begonnen is, om het lichaam in ontspannen staat te brengen en te houden. 

36 weken
39 weken

check-up & post partum prep

Tijdens deze afspraak is het eigenlijk gewoon even bijkletsen. Hoe gaat het? Lopen jullie nog ergens tegenaan? Kan ik nog iets voor jullie betekenen? Hoe voelen jullie je over de bevalling? Zijn alle voorbereidingen getroffen? 

post partum bezoek

Je kunt met mij je bevalling uitgebreid bespreken. Ik luister graag naar jullie ervaringen en kom met veel plezier een blik werpen op jullie baby'tje. Ik breng ook een voedzame maaltijd mee voor kraamvrouw en kraamheer. Dit is een tijd van verwend worden na jullie harde werk!  

Toevoeging: vind je dit spannend in verband met Covid, dan kunnen we ook online afspreken. In dat geval vervalt de maaltijd.

binnen 14 dagen na je bevalling

meer weten?

Behoefte aan meer informatie? Wil je me graag beter leren kennen? Of heb je nog wat vragen?