Niet zelden wordt er gezegd dat “ik toch geen geboorteplan ga schrijven want een bevalling kun je niet controleren” en hoewel dat waar is, dient een bevalplan wat mij betreft niet om je bevalling te controleren, maar om je goed voor te bereiden. Wat is het eigenlijk, een geboorteplan? En waarom zou je het opstellen?
Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan, soms wordt het ook wel eens een ‘bevalwens’ genoemd, is een document waarin je je wensen rondom de bevalling opschrijft. Dit document bespreek je met je verloskundige en kun je in het ziekenhuis ook laten lezen aan je zorgverlener. Zo weten zij wat jouw wensen zijn en kunnen ze daar rekening mee houden. In een geboorteplan denk je bijvoorbeeld na over waar je wil bevallen (thuis, geboortecentrum, ziekenhuis), hoe je geholpen wil worden en wat je wensen zijn omtrent de nageboorte.
In mijn praktijk vind ik het heel belangrijk dat mijn cliënten een geboorteplan opstellen.
Waarom zou je een geboorteplan schrijven?
Omdat het dan duidelijk is dat je over je opties hebt nagedacht. Het hoeft geen ‘ultieme bevalling’ te zijn, of de ‘enige optie’. Het mag een plan A, een plan B en een plan C zijn. Het mag een plan zijn waarin je rekening kunt houden met een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling. Het kan een eerstelijns/tweedelijnsplan worden. Of een plan dat ook rekening houdt met de mogelijkheid van een keizersnede, bijvoorbeeld in het geval van een VBAC (vaginal birth after cesaerian). Waar het om gaat is dat je als zwangere verantwoordelijkheid draagt voor jezelf en je baby. Door je in te lezen over al je opties weet je wat je wel en niet wil, maar ook voor welke zaken je misschien nog spanning of angst voelt. Door dat helder voor jezelf op te schrijven kun je het vervolgens met je verloskundige bespreken en kan zij wellicht wat van die angsten wegnemen.
Van je zorgverlener (ook in het ziekenhuis) mag je vragen dat die jouw geboorteplan leest. Je zorgverlener zal dan als het goed is diens best doen om zich ook te houden aan jouw wensen.
Partner
Niet alleen voor jezelf en je zorgverleners is het fijn als je je wensen op papier hebt staan. Het is bij uitstek ook belangrijk dat je met je partner bespreekt hoe jullie de bevalling voor je zien. Op het moment dat jij niet meer kunt spreken, is je partner namelijk jouw stem. Die weet wat je wil en zal dus jullie geboorteplan kunnen bewaken.
Check the boxes
Ik werk zelf met een ‘check the boxes’-systeem: mijn klanten krijgen een uitgebreid bestand toegestuurd waarin zo’n beetje all things birth langskomen. Dat document bespreken we uitgebreid in de geboorteplan-sessie, zodat mijn cliënten op de hoogte zijn van alle mogelijke opties (omgeving, het soort communicatie, medische interventies, wanneer afnavelen, pijnstilling, etc.). In dat document kunnen ze aankruisen wat ze wel en niet willen en daar kunnen ze dan zelf een netjes geboorteplan van maken. Zo weten ze zeker dat ze aan alle mogelijke opties gedacht hebben en ook weten wat het allemaal inhoudt.
Tips
Ik ben zelf altijd dol op praktisch toepasbare tips! Dus hier komen er drie die je zelf makkelijk toe kunt passen bij het schrijven en laten uitvoeren van je geboorteplan.
- Als je al eerder bevallen bent; denk eens terug aan wat je toen wel en niet fijn vond. Dat is alvast een mooie leidraad voor je huidige geboorteplan;
- Een simpel “hartelijk bedankt voor het lezen van mijn geboorteplan” goes a long way 🙂
- Niet zelden gebeurt het dat je de gynaecoloog of klinisch verloskundige nog nooit gezien hebt als je aan het bevallen bent. In zo’n geval is het een goed idee om de volgende vraag te stellen (partner kan dit natuurlijk ook doen) wanneer je zorgverlener zich aan je komt voorstellen: “Zou u de belangrijkste punten uit mijn bevalplan terug kunnen koppelen?” In dat geval weet je zeker dat het gelezen en begrepen is.
- Denk ook na over wanneer er wél van je geboorteplan afgeweken mag worden. In het geval van niet vorderende ontsluiting? Foetale nood? Wat is daarin goed?
- Wacht niet te lang met het schrijven van je geboorteplan. Het is goed om het rond week 32 wel echt af te hebben.
Je doula kent heel veel tips rondom het schrijven van een geboorteplan. Vraag hulp!
Interesse gekregen? Lees meer over mijn werk!
Meer artikelen lezen? Klik hier!
Op mijn bedrijfsaccount op Instagram deel ik regelmatig over mijn werk en werkwijze. Volg me hier voor all things pregnancy & birth.
Op mijn persoonlijke Instagramaccount deel ik daarnaast van alles over het leven als ondernemer, vrouw en doula!