Je bekijkt nu Ondersteun je menstruerende, barende of post partum lichaam met kruiden

Ondersteun je menstruerende, barende of post partum lichaam met kruiden

Vrouw die thee in een kopje schenkt.

Ondersteun je menstruerende, barende of post partum lichaam met kruiden

Al een tijdje worstel ik met mijn menstruatie. Ik heb een koperspiraal en daarmee meer pijn gedurende mijn maandstonden.

Van een collega-doula kreeg ik de tip voor ‘menstruatiekruiden’ en ik ben verkocht! Dus die deel ik graag met je. Het zijn kruiden waar je thee van kunt trekken en degenen die niet alleen op de menstruatie, maar op de baarmoeder in het algemeen een positieve werking hebben, heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. Niks zweverigs aan, gewoon keiharde wetenschap!

Het herderstasje

Het herderstasje, lichte bloemetjes op een groene stengel.

Dit kruid wordt traditioneel bloedkruid genoemd en heeft een bloedstelpende werking. Het is daarnaast weeënopwekkend en bevordert de baarmoedercontractie. Wordt ingezet bij overvloedige menstruatie, baarmoederlijke bloeding of een moeilijke bevalling.

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel van bovenaf met dauwdruppels op de bladeren.

Dit kruid wordt postpartum ingezet om de baarmoeder te herstellen tot het normale volume en het weefselherstel te bespoedigen. Ook bloedingen tijdens de baring kunnen verminderen, evenals een baarmoederverzakking. Vrouwenmantel werkt ook tegen overvloedige menstruale bloedingen. Het werkt tijdens je bevalling stimulerend voor de weeën en daarnaast is het ook goed voor een pijnlijke menstruatie en menstruatiekrampen.

Duizendblad

Duizendblad, wit kruid en groene stengels.

Geschikt kruid voor hevige menstruatiepijnen, maar werkt ook ter behandeling van koorts bij zowel volwassenen als kinderen.

Zilverschoon

Zilverschoon, kruid.

In de volksgeneeskunde wordt thee getrokken van zilverschoonbladeren en gebruikt bij krampen en bloedspuwer. Op de wortel kauwen helpt bij tandvleesproblemen en bij het doorkomen van tanden bij kinderen. Het werkt als een stimulerend middel voor de baarmoeder en helpt dus bij pijnlijke maandstonden, baarmoederkrampen of hevig vloeien tijdens de menstruatie. Onderzoek toont ook aan dat zilverschoon diarreeremmend werkt.

Disclaimer

Dit is geen geneeskundig advies. Gebruik kruiden ondersteunend, daar waar zij van nut kunnen zijn. Bij twijfel: raadpleeg je huisarts of verloskundige.

Je doula kent heel veel tips en trucs bij het ondersteunen van je lichaam. Vraag hulp!

Interesse gekregen? Lees meer over mijn werk!

Meer artikelen lezen? Klik hier!

Op mijn bedrijfsaccount op Instagram deel ik regelmatig over mijn werk en werkwijze. Volg me hier voor all things pregnancy & birth.
Op mijn persoonlijke Instagramaccount deel ik daarnaast van alles over het leven als ondernemer, vrouw en doula!  

Geef een reactie