Je bekijkt nu Zeven manieren waarop je lichaam samenwerkt met je baby tijdens de bevalling

Zeven manieren waarop je lichaam samenwerkt met je baby tijdens de bevalling

Zeven manieren waarop je lichaam samenwerkt met je baby tijdens de bevalling

Dit is een onderwerp waar ik ontzettend enthousiast over ben. Het is prachtig om de samenwerking tussen zwangere en baby te zien. Het zegt alles over hoe goed we op elkaar afgestemd zijn, hoe enorm ontwikkeld we zijn als het gaat om baren. De bevalling is, ondanks dat het een ingrijpende gebeurtenis is, er helemaal op gericht de kans op overleving van zowel de barende als de baby te vergroten.

In dit artikel lees je zeven manieren waarop je lichaam samenwerkt met je baby tijdens de bevalling.

1. Het hoofdje van de baby duwt op de ontsluitingsring

Doordat het hoofdje van de baby, of, als de baby in stuit ligt, de billen of voetjes van de baby, van bovenaf op je baarmoederhals duwt, geeft je baarmoeder een seintje aan de hersenen, de hypofyse om precies te zijn, dat die oxytocine aan moet gaan maken. Oxytocine stimuleert het produceren van weeën door de baarmoeder. Door de weeën wordt het hoofdje van de baby weer op de baarmoederhals geduwd, geeft de baarmoeder een signaal aan de hersenen, die maken weer oxytocine aan en zo is het cirkeltje rond.

2. De schedeldelen van de baby kunnen over elkaar heen schuiven

De schedel van een foetus bestaat uit verschillende schedeldelen. Bij volwassenen zijn die schedeldelen netjes aan elkaar gegroeid, maar bij baby’s nog niet. Doordat de schedeldelen bij de baby nog niet aan elkaar vastzitten, kunnen ze langs en over elkaar bewegen. Dit heet mouleren en het zorgt ervoor dat het hoofdje makkelijker door het nauwe baringskanaal past, omdat het als het ware kleiner wordt gemaakt.

3. De baby draait in het geboortekanaal op zo’n manier dat het hoofdje en de schoudertjes goed door het bekken passen

Misschien heb je wel eens gehoord van de spildraai. De baby draait tijdens de bevalling twee keer: één keer inwendig, één keer uitwendig. Je kunt de baby ook voelen draaien. Eigenlijk beweegt die dus op zo’n manier door het bekken dat het allemaal precies past.

Het is sowieso prachtig hoe de baby zich door het bekken beweegt. De baby gaat naar daar waar er ruimte is. Je kunt meer ruimte creëren door bijvoorbeeld Spinning Babies oefeningen te doen. Die zijn erop gericht je bekken in balans te brengen en de spieren en ligamenten in dat hele gebied losser te maken. Hoe meer ruimte er in je bekken is, hoe makkelijker de baby zich er doorheen kan bewegen. Wat daarin heel erg helpt is het aannemen van verschillende houdingen. We kennen natuurlijk van tv het op onze rug liggen, maar juist de zwaartekracht en bewegen maakt dat de baby goed kan gaan liggen. Blijf dus vooral in beweging door te wandelen, dansen, van houding te veranderen, op de yogabal te gaan zitten en dus eventueel Spinning Babies oefeningen te doen. Je kunt op de Spinning Babies website heel veel gratis informatie vinden.

Kleine disclaimer: over het algemeen weten we dat verschillende houdingen en beweging goed zijn voor de positie van je kindje. Máár: als jij voelt dat je op je rug wil/moet liggen, als dat voor jou het prettigste is, by all means. Jouw eigen lichaam is leidend. Jij hebt de meeste informatie van iedereen, want jij voelt hoe het in jouw lichaam voelt. Daar mag je op vertrouwen.

4. Bij een vaginale baring wordt het vocht uit de longetjes van de baby geduwd

De longen van je baby zijn voor de geboorte gevuld met vruchtwater. Wanneer de baby door het geboortekanaal gaat wordt de borstkas samengedrukt. Daardoor wordt het vruchtwater uit de longetjes geduwd. De longen ontvouwen zich weer zodra de baby geboren is en door de lucht op de huid van de baby wordt de ademprikkel in gang gezet.

5. Baby krijgt het microbioom van de zwangere mee

In onze darmen leven eindeloze hoeveelheden bacteriën, die ons gezond houden. Dat systeem, de samenwerking tussen al deze bacteriën, noemen we het microbioom. Er zijn meer dan duizend verschillende soorten micro-organismen in de darmen aangetroffen en het lijkt erop dat hoe meer verschillende soorten bacteriën we hebben, hoe gezonder het microbioom is.  

In het geval van een vaginale baring gaat de baby – vanzelfsprekend – door de vagina. In de vagina, op de vulva en wanneer het gezichtje van de baby langs de anus strijkt, komt de baby in aanraking met het microbioom van de moeder. Je geeft dus je baby eigenlijk een cocktail mee van gezonde bacteriën.

In het geval van een keizersnede mist de baby dit voordeel en er wordt bij een keizersnede ook nog eens antibiotica gegeven om het risico op infecties te verkleinen. Antibiotica is, zoals we weten, absoluut niet goed voor het microbioom en maakt veel kapot. Via de navelstreng komt de antibiotica bij de baby, die dus diens leventje begint met een breedspectrumantibioticakuur. We weten niet goed of deze verstoring nadelige langetermijneffecten heeft op de gezondheid van het kind.

Gelukkig weten we dat veel huid-op-huidcontact en borstvoeding al een hele hoop goed maakt, niet alleen wat betreft hechting maar ook voor het microbioom. Ook terughoudendheid met antibiotica kan helpen.

6. Intacte vliezen beschermen de baby

Niet alleen tegen microben van buitenaf, zoals we weten, maar ook tijdens je weeën. Het vruchtwater dat om de baby heen zit beschermt en zorgt ervoor dat de druk van de weeën als het ware verspreid wordt.

Verder weten we dat het wel eens, maar niet zo vaak voorkomt, dat de baby in de vliezen geboren wordt. Ik heb wel eens gehoord – ik kan dit niet bewijzen want ik kan hier geen onderzoeken over vinden – dat dit ook gebeurt wanneer de zwangere een vaginale infectie heeft zoals bijvoorbeeld actieve herpes of GBS. Ik vraag me dan toch af wat er zou gebeuren als we minder vaak artificieel de vliezen zouden breken. Ik pleit in ieder geval altijd voor zolang mogelijk intacte vliezen (in geval van een inleiding is dat natuurlijk anders).

7. Snuffelen aan het hoofdje van je baby zorgt voor een oxytocineboost

Het wordt op de een of andere manier vaak vergeten, maar de placenta moet natuurlijk ook nog geboren worden. De placenta zit vast aan de binnenkant van de baarmoeder en laat na de geboorte van de baby los. Daar waar de placenta vastzat blijft een wond achter en doordat de baarmoeder samentrekt wordt de oppervlakte van die wond kleiner, waardoor je niet teveel gaat bloeden. Het is dus belangrijk dat je baarmoeder goed samentrekt en dat gebeurt, jawel, onder invloed van oxytocine. Zoals dat voor de geboorte van de baby ook zo was, oxytocine is namelijk het weeënopwekkend hormoon. Oxytocine wordt, zoals je misschien weet, onder andere opgewekt door tepelstimulatie. Je kindje aanleggen kan dus helpen bij de geboorte van de placenta. Ook de geur van je pasgeboren kindje kan een aanzienlijke oxytocineboost geven, wat de geboorte van de placenta dan weer kan ondersteunen.

Meer weten over de fysiologie van de geboorte? Dit behandel ik uitgebreid in mijn trajecten. Interesse gekregen? Lees meer over mijn werk!

Meer artikelen lezen? Klik hier!

Op mijn bedrijfsaccount op Instagram deel ik regelmatig over mijn werk en werkwijze. Volg me hier voor all things pregnancy & birth.

Geef een reactie